Sunday, September 25, 2011

Ездачи на дъгата




Колко е разнообразен този наш свят.Чуствам се като малко рибче в огромния Атлантик. Накъдето и да отида, срещам все нови и различни неща, а претендирам, че съм пътувала и видяла много. Сега съм пред Музея на балоните в Албукерки, щат Ню Мексико, който се помещава в голяма е 4-ри етажна сграда. Както всеки от нас, имам в съзнанието си скътани снимки на балони, цепелини и истории за смелчаци, дръзнали да покоряват небесните простори. Малкото, което знам и многото, което незнам е събрано тук в това огромно хале. За няколко часа насъбрах обилна информация за първите полети и имената и на мечтателите, смелите събратя на Икарус, дързновените мъже, решени да прелетят Атлантика. Уви, едва половината от тях са били щастливи да достигнат бреговете на Америка.

Единственото място на света, където техните мечти са запалили толкова сърдца е тук, край Албукерки. На една обширна зелена ливада, зад музея, всеки 9 октомври се открива големият парад на балоните. Защо тук? Защото на тази широка равнина, пресечена от река Рио гранде и заградена от високи планини се създават кръгови въздушни течения. Това позволява на пилотите да се приземят след няколко часов полет, почти от където са тръгнали. Тук се събират любители от цял свят. Пристигат с коли, камиони, каравани, купища сандъци, кашони и торби. За всичко и всички има място и даже за едно километровата алея на храните. Добре, че балоните имат голяма товароспособност, един от тях можел да носи 32 слона....

В навечерието на парада участниците строяват сгънатите балони в редици по реда на излитане. Около 4 ч сутринта започват да ги пълнят с топъл въздух един след друг. Колкото по-близко са до излитането по-голям става балонът.

Великолепна гледка, зазорява се, въздухът е прозрачен, небето е озарено от първото розово сияние на слънцто. Нагоре се понасят в редица големите шарени балони. Това са първите - Парадът на нациите. След тях следват балоните на компаниите спонсори. Бях чувала за шарени големи и малки балони, но с форма на крави, прасенца, къщи, лого на компаниите и още много, е, за това не ми беше хрумнало. Невероятно!

Постепенно хоризонтът зад тъмния силует на планините се запалва от огнение лъчи на изгрева. Калейдоскопът от всички ярки цветове и неочаквани форми на балоните изпълва цялото небе.

Аз бях на това място през май и за съжаление гледах събитито, прожектирано на голям екран в музея. Доволна съм, даже имах и едно предимство, защото го видях 2 пъти. Не можех да откъсна очи, водата, цветовете и летенето са моя слабост. Компанията, която организира цялото шоу носи името Ездачи на дъгата. Хубаво, нали?