Wednesday, November 16, 2011

Умната кралица Сикси

Не разполагахме с много време в Китай и трябваше да гледаме бързо. За Забранения град и Летния дворец имахме само един ден. Рейсът бързо ни отведе извън града, където на един хълм, изграден с пръстта от голямо изкуствено езеро се издига Летният дворец. Ние не бяхме допуснати в двореца. Видяхме от далече красивата централна пагода и забулените в дървета покриви на съседните постройки

През 19 век хубавицата- кралица Сикси изхарчила целият бюджет на държавата, отделен за изграждане на военнморски флот, за да преработи този парк от 290 хектaра. Умна жена, от войните полза няма, а тя е оставила за поколенията богатство и не само това, а и легендата за неината неугасваща младост. Местните хора я обясняват с минералният състав на езерото, което се пълни и до сега от изворите на хълма, наречен Хълм на дълголетието. Кралицата пиела и се къпела с тази вода, ядяла зеленчук и плодове от градините, поливани с нея и най-интереснотомидите които се развъждат в езерото и до сега са полезни не само с месото, но и с перлите си. Сикси-то се кичела с големите, а от малките, които се стривали на прах правели крем за нейното необичайно хубаво и младолико лице.

Хубавата кралица оставила за поколенията и една екзотична, двуетажна мраморна яхта, която и до сега еакустирана” на брега на езерото. На някой хора не им понася плуването с кораби и яхти и ако те много обичат водата, могат да си поръчат нещо по-стaбилно. Така е направила Сикси и резултатът - тази мраморна прелест, плувнала в позлата радва очите на поколенията и до ден днешен

Към хубостите на Летния дворец трябва да се добави и великолепния мраморен мост, който води до малко островче. За китайците числото 8 е щастливо ( не случайно за началото на Олимпийските игри е избрана датата 08.08.2008), затова поръчката била този мост да има 8 свода. При неговата дължина единственото решение било да се направят два пъти по 8 свода и по средата да се свържат с още един по-висок отвор. Обяснението на строителите задоволило всички. Много често не е важно какво ще направиш, а как ще го представиш. Така блестящият мост бил приет със задоволство в мраморната колекция на Летния дворец. Този палат, Забраненият град, Райският храм и още няколко много богати архитектурни комплекси, издигнати в Китай, преди няколко века са под крилото на ЮНЕСКО.

Не мога да отмина Променадата, много дълга покрита алея, изградена от дървo. Тя e украсена с толкова красиви по форма и толкова изрисувани тавани, че не можеш да откъснеш очи от цветовете на стенописите. Всичко това е открито за условиата на суровата зима и горещото лято и е реставрирано наскоро. Не вярвам някой посетител да е минал, без да се снима 2-3 пъти пред красивите фрески.

През горещите летни дни, дъждовната пролет и снежната зима тук е било единственото място за разходки и социални контакти на царедворците. Сега, вместо с разходки осъществявяме връзки с хората чрез все по-нови генерации компютри и телефони. Седим си бледолики, обездвижени и дебели по цял ден пред тях и говорим какво е било през другите по-човеколюбиви времена.

На връщане от двореца посетихме представително предприятие за бижута с перли и други полускъпоценни камъни. Тук беше най-голямата колекция на произведения от нефрит, които някога съм виждала. Огромно разнообразие, объркахме се. В дългите стъклени витрини се редяха малки и големи, зелени, кафяви и бели дракони. Не знаех че, зелката заема голямо място в митологията на китайците, но се убедих, като видях многообразието на експонатите. Техните форми с разперени листа са много благодарни за извайване на скулптори, които радват окото.

Естествено въпрекипредставителните” цени, китайците са добри търговци, всеки се снабди с някакъв сувенир, а някой и с кутия открема” на кралица Сикси. Още не смея да го опитам, данеби да се подмладя прекалено, не ми се започва всичко отначало...Освен това ми харесва да гледам през стъклото на бурканчето блясъка на малките, мекички перли, наредени в стройни редички. Инструкцията казва, че трябва да ги притиснеш с пръсти и с меката каша да си мажеш лицето. Разбира се, ще опитам, въпреки че,няма да стана хубавица.