Monday, June 12, 2017

Пустините

           









                                                        


 
                                           
Пътуваме с кола през пустинята Сахара от Асуан към Абу Симбел Темпъл. Пясък, слънце и безнадеждност изпълват душата ми. По пътя виждаме един оазис. Това е оскъдно местенце в сухата шир, където вживителната сила на водата разкрива безкрайните възможности на пустинята. Сякаш то е част от огромна компютърна памет, която трябва да отвориш, за да видиш колко много шансове за живот се крият в нея. И... ключовата дума е ВОДА – тази на големите подземни ресурси в Сахара и на реката Нил.



 






                                             
Колко жалко! Някъде безнадеждната пясъчна шир започва от брега на реката. Само изсъхнали стебла на палми и храсти напомнят за изобилната зеленина, а преди хилядолетия голяма част от територията на Сахара е била покрита с гори.
Какво ни казва природата? Как да оцелеем или как да ликвидираме още  гори, да пресушим още реки, да произведем още огромни количества некачествени продукти, за  да живеем по-охолно и да ядем, да ядем и ядем, докато се самоунищожим?









Какво да кажем за арабските  страни? Какъв по-добър пример от Дубай за успешната борба на хората с пустинята?








                                                    


         


С едната ръка безжалостно и безотговорно да взимаме от природата, а с другата да даваме, но какво и колко? Има ли възвръщаемост? Можем ли да върнем ледените шапки на полюсите и да се спасим от наводнения и урагани. 
Могат ли хората да използват разумно водта на пустините за своето собствено оцеляване?




 



                                               
Разбира се, 1970 г  в Либия е реализиран  голям селскостопански проект. Край град Куфра, юго-източна Либия е разпаложен в 48 километров оазис. Богатите подземни водни ресурси са позволили да се изградят кръгови поливни състеми с диаметър 1 км. Мащабността на съоръженията впечатлява с размерите си и се вижда даже от космоса. Казват, че там била житницата на Либия.  

 



От язовира Хувър дам, изграден в планините между американските щати Аризона и Калифорния се е проточил канал с бистра синьо-зелена вода. Той стига чак до няколко милионния Финекс в Аризона и околностите му. Подозират ли жетелите на града и щастливите фермери, че тяхният живот и реколта им са  загубени,  ако вживителните водни струи спрат? Пустинята е толкова близко, готова да покрие всичко отново.

Аз съм оптимистка и не вярвам пясъците да  погълнат нови територии плодородна земя. Не мислимо  е нашите пра-пра-правнуци да танцуват бедуински танци и да ядат по няколко фурми на ден.
Ние знаем ключовата дума, която превръща пустините в рай. Ако трябва ще я сменим, но ще спасим света за поколенията. Ние трябва да възстановим това, което сме унищожили. Това е наше задължение.