Tuesday, February 23, 2016

Дълго мълчах потресена


          


                                                                                                                                       

Някой хора преминават жизнения си път како туристи, не се спират за дълго никъде и не се ангажират с нищо сериозно. Такива личности  не остават  след себе си нищо значимо, нито веществено, нито духовно. Единственото, с което се запомнят е тяхната несериозност. Едва ли ще се сетя  за някое име, защото имам наследствена неприязън към подобни индивиди.

На другия полюс са хората, за един от които най-после се реших да говоря, за  да споделя болката си за него. Почти половин година, раната ми е много болезнена. В този период минах през две сериозни операции, отминах и забравих, но загубата на моя племенник Петър е нещо непреодолимо. Жестоко е да напуснеш живота в разцвета на творческата си възраст, когато си създал повече от много свои връстници,  да оставаш малко дете, млада съпруга и всички, които те обичат.  

 Петър израстна пред очите ми, като част от нашето голямо патриархално семейство, всички заедно се грижихме за децата. Аз никога не видях Пепи да се включи за дълго в игрите на  другите. Неговият постоянен интерес беше техниката. Той винаги беше приведен над нещо. Как са конструирани  различни машини и най-вече коли, какво може да се промени или поправи, ако не работят – това бяха мислите и занимания на това 14 – 15 годишно момче.

Тийнейджърите наоколо се чудеха как да се забавляват, какви „играчки„ и по-модерни дрехи да си доставят, а той си поправи старото колело, направи го като ново и го продаде. После си купи малка стара кола и цяла година я ремонтира, докато стана годна за продаване. Вечно съсредоточен и вечно зает с нещо - това беше нашият Петър, колкото работлив, толкова и красив младеж.

Не помня какви бяха следващите стъпки на това изключително момче, защото той замина в Германия със семейството си. За съжаление там не попадна в среда, която да развие неговите изключителни способности. Посрещна го натрупаното с годините на комунистическия режим отчуждение и пренебрежение на съучениците в германското училище. За тях децата от страните отвъд желязната завеса  бяха второ качество. Други млади хора се съгласиха, намериха път за оцеляване, но Петър който знаеше своята цена не прие компромиси. Уви, той не даде време на себе си и на съучениците си да го оценят, прибра се в България и отдаде цялото си време на немски език и коли.

Години по-късно се върна отново в Германия с добър немски език и богат опит в  автомобилната техника. Нямаше нужда от някой да го „чука по носа”  и да брои стотинките, които му плаща. Той създаде  всичко сам – материален престиж, достоен за уважение, приятелства  и симпатиите на цялото градче, в което живееше. Рядко душата на германците се отваря за чужденци, но за личности като Петър това стана реалност. В неговата къща винаги виждах приятели, които идваха за съвети, за помощ, за благодарност, или просто да го чуят и видят. Беше ми забавно да гледам как той си работеше, наведен над нещо, а посетителите му си говореха търпеливо, захласнати в неговата сръчност и рационалност.

Много хора са родени с обич към работата и те са творците в нашето общество. Струва ми се, че за Петър удоволствието да работи това, което обича беше равностойно на музиката, художеството, танците и другите забавления на околните. Малко хора го разбираха, но всички го уважаваха.

Защо се случват  такива тъжни ситуации в живота? Защо тъкмо тези, които ние мислим, че най-много заслужават - създателите, работливите и умните си отиват така рано за винаги от нас. Знам, не сме божества, които решават съдбата на смъртните. Всички се нуждаят от обичта на околните, както и да прекарват живота си.  Ние сме равни пред законите на природата.

Скоро беше рожденият ден на моя мил племенник. От неговите приятели в Германия разбрах, че са се събрали на гроба му, за да засвидетелстват своята обич и уважение. Присъединявам се към тях, уверена, че Петър е от тези хора, които остават в душите ни за винаги.

Сбогом Пепи




                                            

Saturday, February 6, 2016

Интелигентни деца


                                    

За мене няма по-впечатляващо преживяване от това да беседвам с интелигентни юноши  и деца. Те са  най-изтъкнатите представители на човечеството. Обикновено техните отговори са бързи, директни и логични. Те са нетърпеливи, елиминират възрастовата граница и изискват респект. А как работят мозъците им? Сякаш имат вградени  компютри в главите си.

Съгласно Stanford-Binet IQ test (Mensa International) човешката интелигентност се движи в граници на lQ  score 85 -114, след това идват умните и талантливите, а нивото над 144  се приема за мярка на гениалност.  Наскоро четох някъде, че едно момиче има score 200....

Image result for alma deutscher ellen

Всъщност, причина за този материал е десет годишната Alma Elizabeth Deutscher , чийто музикални способности може би се мерят с тези на детето чудо – Моцарт. Това не е вестникарски бум. На шест години, тя композира първата си соната ( Sonatа in E flat), на седем - първата си опера The Sweeper of Dreams , на девет – концерт за цигулка. Cега, на десет е завършила операта си Синдарела ( Пепеляшка), която вече се изпълнява.

Image result for alma deutscher ellen


Алма е концертирала в Германия, Англия, където живее, Швейцария, Италия, Япония, Израел и Уругвай.

На Google или на Youtube ще намерите смайващи неща за това дете, започнало музикалната си кариера на две години.

Видях на екрана как малкото момиченце, заобиколено от възрастните оркестранти изпълнява сериозни музикални творби и как  ръчичките на детето-чудо тичат с еднаква вещина по грифа на цигулката или по клавишите на големия роял. Бъдещето е пред нея и пред многото талантливи деца на човечеството.

Сигурно е съвпадение, че тези дни представиха по телевизията състезанието на най-умните  деца в САЩ за 2015-та год. Всички те са хубави весели малки човечета, на които природата е дала повече умствени способности от колкото на останалите.Те са деца с глави на възрастни и по-умни. За добро, или зло, когато те стигнат такова ниво на таланти - музикални, художествени, математически и пр. те стават пленници на способностите си.

В конкурсната зала видях групата неспокойни състезателчета от седем до четиринадесет години, придружени от родителите си, които очакваха началото на състезанието. Дали ще издържат на напрежението, дали ще са достатъчно бързи и наблюдателни? Горките майки и бащи изглеждаха  напрегнати до последна степен, защото знаеха какви усилия коства подготовката на дечицата. Колко игри на игрището, колко телевизионни предавания, колко компютърни забавления и излети са пропуснати в името на едно – таланта.

Едно след друго 25-те малки състезатели се изправяха пред комисията и родителите, за да покажат какво могат. Първият тур на състезанието беше по математика, наблюдателност и запомняне. Няма писане, няма справки – всичко по памет за  2.5  минути време за мислене.

Джена е единадесет годишна  с IQ score 162. Драк е по-малък, неговият  IQ score е155. Арно е десет годишен, Адриан... и още и още, всички опитват силите си.


Колко  е   64+ 48 + 216 +500 = ? или 48 х 3 – 21 : 2 = ?, или 30% от 450 = ?,         или 65% от 500 = ?

След това дойде тестът за наблюдателност и памет. Да се запомнят 20 карти за игра и тяхната последователност. Как успяваха тези мозъци? Разбира се, никой не даде 20 точни отговора, но постигнатото беше достатъчно. Надявам се да намеря резултатите, след като минат и другите етапи на състезанието.

Ентусиазирана от видяното се „разрових из ефира” и намерих още по-интересни данни. Класация на 50-те най-интелигентни деца на света за 2015 година. Най-умните в света, представяте ли си това? 50 деца до седемнадесет години от всички раси на Земята, от милиардите земни обитатели?

Аз съм избрала няколко юноши от различни раси и държави. Повечето от тях имат универсални интереси, но в една област са най-добри.

   - Марко Каласан е на четиринадесет години, от Калифорния.  На осем години е получил сертификат за най-младия администратор на компютърни системи. Сега е притежател на няколко други сертификати на Майкрософт и Сиско, от които първият е получен на шест годишна възраст. Ще добавя само, че започва да пише и чете на две години......Спирам до тук.



Ainan Celeste Cawley   - А какво да се каже за Анан Селесте Кауей от Сингапур, който на шест месеца можел да тича и на дванадесет месеца  да говори като възрастен. Той, представяте ли си, дава лекции в Сингапурски колеж само  на седем години. Анан е най- младият студент по химия в Политехниката на Сингапур. Той учи биология, но  се интересува от компютърни програми, математика и  композира музикални творби.


Nick D'Aloisio who developed the smartphone news app Summly, poses for a photograph in central London

  - Седемнадесет годишният Ник  Д’Алоизио е най-богатото момче в Англия, защото е продал на Yahoo  своя  Аpp” за четене на новини и правене на резюмета за около 30 милиона. Сега е най-младият служител на Yahoo.




-Тим също е на седемнадесет години и знае 23 езика. Той казва, че не разбирал напълно философската и икономическа терминология, или сленг.  Поддържа езиците, като контактува с хора по улиците, или чете вестници на различни езици.

Tim Doner


  - Сашела Ибрахеем е приета в Харвардския Университет на петнадесет години и е най-младата студентка там. Още на дванадесет години е приета да учи в Корнел, Принстон и много други престижни университети в САЩ. Тя  живее в Ню Джърси и владее пет езика.


Saheela Ibrahim


- Десет годишната Талиа Лемон от Айова, САЩ, организирала децата по света  да събират парична помощ  от десет милиона за пострадалите от урагана Катрина.



Talia Leman

На дванадесет години, тя създава nonprofit RаndomKid с дванадесет милиона деца. Те организират в  техните държави RаndomKid за решаване на световните кризисни проблеми – доставяне на храни и медикаменти. Сега Талиа е седемнадесет години и сред многото световни награди за своята дейност е представена за Нобелова награда за защита на децата.

 Lauren Marbe

  - Хубавото русичко шестнадесет годишно девойче от Англия има IQ score 161, с което се изравнява със Стефан Хаукинг, с  Албърт Айнщайн и Бил Гейтс. Сега се колебае, какво да избере University of Cambridge, или London’s West End University. Не се надявам да се задържи дълго там, ще научи всичко за две-три години, какво да прави повече и ще отиде в други призови университети.

Neha Ramu

-Неха Рамуима от Бангладор, Индия   има score 162. Според Mensa International  това е най-високият score за деца под 18 год.  Неха се интересува от неврология.


                               
Gabriel See

             - Само девет годишен Габриел Сии  се дипломира с пълно отличие от средното училище във щата Вашингтон, САЩ. На десет години вече работи върху Т-клетки във Fred Hutchinson Cancer Research Center, а на тринадесет е признат за един от 10-те млади откриватели на нацията. Сега на петнадесет години учи горните нива висша математика  и почти е взел материала за Мастерска степен от University of Washington.

Taylor Wilson


Искам да спра с примерите, но как да пренебрегна това момче, за чийто ум и способности малко хора могат и да мечтаят. Тейлор Уилсън е вече деветнадесет  години. Победител е в многобройни  международни олимпиади по физика, астрономия и нуклеарни науки. Откривател е в много области и е получил значителни парични награди. Сега е предложил апарат за откриване на ядрени материали в контейнери, който е приет от Департамента за национална отбрана на САЩ. Смаяната ръководителка на департамента, Кристина Джонсън споделя, че човек като него се появява веднъж в цяла генерация. Представете си, временно той е спрял разработката на проект  на малък подземен нуклеарен реактор, който ще използва излезли от употреба нуклеарни оръжия, за да произведе  енергия. Сега се е заел  с проучване на възможност за компактен реактор със стопен NaCL, който произвежда 50 МW и се нуждае от зареждане веднъж на 50 год. Както многото други изключителни откриватели и той започва от гаража на тяхната къща и ако не е там  е в Davidson Academy в Reno, Невада.

Завършвам с още едно чудо! В списъка на 50- те най-интелигентни юноши на света за 2015-та год  под номера от 47,48 и 49 са братята Браян, Микеле  и Антони Юп. Първият вече е излязъл от ограничението за възраст, а другите са десет и осемнадесет годишни. Те живеят в Сингапур.

Bryan and Michelle Yip

 Да вярвам ли - пет годишен Антони прочел една цяла енциклопедия, след това решил да изведе сам формулата на Питагор. Няма защо да казвам, че тримата даровити братя са се дипломирали с отличие, много преди връстниците се, нали?



Аз съм съпричастна със съдбата на тези деца, защото внукът ми учи в Училището за даровити деца. Не го сравнявайте с българското училище в Бояна, край София, където бяха всички българчета на високопоставени родители. Тук първо кандидатите трябва да имат висок IQ score, определен от квалифицирани специалисти. Те работят по системата на Stanford-Binet IQ test (Mensa International). Допълнително  други щатски комисии ги подлагат на тест и ако постигнат резултат над  98-99% ги приемат в това училище.

 Децата нямат фиксирани учебни програми за целия клас. Всяко дете учи отделните дисциплини в ниво, което отговаря на неговите зняния и способности. Съперничеството и завистта са най-голямата заплаха, затова се взимат  специални мерки да не се стига до тях. Някои 4-токласници учат математика за 5- ти или 6-ти клас. Литературата, естествените науки и компютърни знания също са авансирани.

Гледам ги, деца като всичките, а мозъците им работят на високи обороти. Всокият IQ score е до живот, не се губи и отваря врати за бляскави възможности, стига амбицията и интересите да не намаляват. Да благодарим на природата, че създава такива деца.