Wednesday, October 18, 2017

Като птиците и рибите







                                                                         
                                                                       
                                                               


Защо птиците? Защото те летят на където пожелаят. Защото гледат на света от високо и всичко е толкова красиво от далече. Защото е лесно да отлетиш, ако не ти харесва. Представете си, няма къщи, коли, застраховки, такси, досадници, завистници и клюкари. Когато пожелаеш, просто слагаш немощното си птиченце на крилата си и отлиташ. Къде? На по-хубаво. На по-топло, на по-сигурно и на далече от лошите спомени Това не е ли чудесно?
О да, там из хубавото синьо небе кръжат големи хишни птици, а  от земята зеят дулата на ловджийски пушки. Смело, мои приятели, това не се случва много често. Знам, за всеки риск се плаща, но без него няма бъдеще, успех и щастие, нали?




А защо пък риби? Разбира се, тези които не обичат водата не подозират удоволствието да се реят в нея, галени от нежните ѝ милувки и прохлада.  Рибите прекарват целия си живот там и не подозират колко им ублазявам.
Пиша това и си спомням прозрачната вода на Атлантика край бреговете на Ангола. Потапяш се на две педи от повърхността и се оказваш в компанията на най-различни риби. Те не гледат на тебе като враг. За тях ти си част от разнообразието на тяхния свят. Ако нарушиш хармонията им те отегчено плясват с опашка и те оставят сам. Какво ти остава? Да излезеш на сухия топъл плаж, защото ти не си част от тях. Нали?





И аз искам да съм риба, да обикалям великолепните морски рифове, да доплувам до златния пясък на девствените плажове, да преживея очарованието на още морски изгреви и залези. И....сред рибите е тихо, никой не нарушава спокойствието им с хвалби, поуки и дълбокомислени заключения. Ако все пак се случи досадници да се навъртат около тях, те отплуват. Морето е на всички, само внимавайте за хищниците, приятели. Вие сте толкова красиви, не ми умръзва да ви се радвам.

                          

No comments:

Post a Comment