Sunday, November 14, 2021

Между нас

 




                            

Преди  време на тази хубава Земя се деляхме по цвят, националност, интелигентност,  честност, престиж, материално състояние, да спра до тук. Сега сме групата на хора над 65 години, групата между 5 и 11 години и останалите. Като цяло сме обединени в групата на недоволните, които си търсят правата – заразени от Ковид19, но вече с човешки права и без маски.

Много неща се случиха и още има да се случат по земята, а ние все така ще си говорим и живеем. Ако можеха  всички земни политици да бъдат събрани в една прозрачна торба, щях да кажа:

„ Ето ги, вържете торбата, защото политика и медицината  не вървят заедно“!

До тук толкова, сега да отида на моята тема: бабичките и дядовците. В цялата бъркотия не им остана време да изкажат тяхната скромна благодарност на COVID19.

Обичате ли огледалата? И те не ги обичат, естествено. Какво имат да видят там?  Да, но има спасение сега. Трябва само да извадят от гардероба някои отдавна забравени дрехи, да нахлупят   широкопола шапка  и черни очила.  После да се  поизправят и да тръгнат с бодра стъпка. Сега идва най-важното МАСКАТА. 




Кой да помисли колко бръчки се скриват зад нея? Така, прегърбените бабички и приклекналите старци  се превръщат в достолепни граждани на неопределена възраст. Преди време подобно оформление бе признак на „откаченост“, а сега на добри нрави.

Благодарности на  ВИРУСА и за ОТСРОЧКАТА, която ни дава!

Е, някои няма да успеят, но има и щастливци. Не е ли по-добре така, вместо с жален глас да отброяваш починалите си връстници. По-хубаво да си отидат за 3-4 дни, отколкото да се търкалят в съмнителните болнични чаршафи с месеци.

И още благодарности .. защото ако закачите надпис „Карантина“ на вратата си, може да пиете кафето си спокойно. Съседката да си прави своето сама, вече отдавна сте си казали всичко за всички



Има и повече, да спомена за задоволството на някои родители, които сега най-редовно чуват приятният сутрешен телефонен звън „ Как си със здравето днес? Имаш ли нужда от пазаруване? Ще минем да те видим тази дни“. Това е старческата радост за деня. Само не забравяйте, старци, че и вие сте били млади.

Така сме ние земните обитатели, най-накрая сме обединихме в нещо , сега всички можем д се заразим от Ковид19, няма дискриминация.

Като размених с вас тези приятни мисли ви предлагам четири снимки от различни моменти на моя пре-ковид живот, бъдете ЗДРАВИ.

 




























Monday, November 8, 2021

Фантазии или кошмари

     

 Фантазии или кошмари?

По-разделени в доброто и по-единни в лошото не можем да бъдем. На какво отгоре на едни и същи научни данни, застрашаващи нашето човешко съществуване. Данни на най-отговорни, международни институции.

Науката, религията и човешкото съзнание са се преплели така плътно, че загадката е не разгадаема.

За нас е ясно, че сме прекалено много на тази наша хубава планета. За нас е ясно, че консумираме повече, отколкото се полага на земното население. За нас е ясно, че научните знания далече са надминали човешките норми за добро и зло. Това е гордиевият възел.

Някой развява над главите ни огромен меч и ние не можем да се защитим, защото размахваме ръце за спасение в противоположни посоки.

А знаем ли накъде?

Добре, ще се ваксинираме. Наред с необходимата информация, нашата ДНК ще получи и допълнителна. Ние ще се превърнем в нещо като роботи и ще изпълняваме каквото е угодно. На кого?  Това реално ли е?

А представяте ли си едно малко чипче, дебело колкото единадесет човешки косъма, казват, да се скъта някъде из мозъка ви и .. да ви подсеща къде сте си забравили ключа и очилата? Ами ако имате сесия? Как се запомнят тези дебели "тухли" за една седмица от сесията?

Земното население ще достигне до приемливи граници, за да остане нещо и за следващите поколения на нашата Земя.

Е, да ама ако „намалението“ ни ще има избирателен характер, какъв ще е критерият? Умни и глупави? Здрави и болни? Зли и добродушни? Тънки и дебели? Работливи и мързеливи? А от какво всъщност, ще се нуждае „прочистеното“ общество?

Кой внушава тези идеи?

 Това напомня комунизма: всичко ще се раздава по програма, замислена от .. ? Ние ще имаме кодови названия, ще правим само каквото е предвидено в „Програмата“, докато тя намира за необходимо. После кротко ще се оттегляме от живота.

Това ли са „идеите“, които  се противопоставят на сериозния арсенал научните знания за въздействието и борбата с  вируса?

Ами ако пък не се ваксинираме?

Няма нужда от цифри, по-нататък.

Болници, лекарства, маски, раздаване на животоспасяващи суми, разрушаване на икономиката. Опошляване на манталитета на хората, които ще получават минимум и дават минимум.

Какви са здравните последствия за тези, които ще се излекуват от вируса?

Падала им косата - да носят перуки. Усложнения в дихателната система и сърдечната дейност - да взимат лекарства.

Явно, че ще се намерят по-ефикасни лекарства за нарастващия брой болни, но каква ни е гаранцията, че  и те няма да са програмирани да „вършат същата работа“, както ваксините, тихо и тайно?

Фантазии, да ние сме в света на лошите фантазии – кошмарите.

Математиците казват, че до дадена точка може да се стигне по различни пътища?

Само едно не ви попитах още: Кой и от кога дърпа конците?

Някой има този отговор и ни  наблюдават как се суетим като мишки. Чувствате ли?

Sunday, August 29, 2021

Поглед към далечното минало

                                   

Вървя със съвремието, което ни  доведе до взаимна „изолация“, домашен „арест“ и „on-line” контакти. Това е, не подлежи на обсъждане, трябва да се надживее и толкова. За щастие повечето  хора са  реалисти и могат  да разграничат политика от медицина.  

Умният вирус отива при любителите  на „човешки права“.  Около 90%  от жертвите на Делта вируса идват от „свободолюбивите“. 10-те %  включват тези, които не могат или не искат да се ваксинират. Какво да се прави, свободата е нож с две остриета и тя си има „своите  езуити“. 

Да не забравя, хората от моята възрастова група трябва да са благодарни на  маските, които покриват бръчките ни, а  с  дрехите криво ляво се корегира това-онова. 

Когато човек си седи повече вкъщи какво може да  прави? Върти глава и търси. Ако не намери нещо интересно напред се връща към миналото.  

Това сме ние, пътешествениците. Тези дни намерих в архивите един куп снимки, услужливо подредени във файл “Отвсякъде по малко през последните 20 години.” Те, като че ли вдигнаха тежката завеса на моята самоизолация и ме стимулираха за писане. Доста  от снимките са публикувани в десетките ми постове, но има още, каквото ми липсваше си набавих от медиите.

Стига за това,  насочвам се към  Турция и Гърция - нашето първо пътешествие с кораб. 

В далечното минало ни се отвори възможност за няколкодневна организирана екскурзия с кораб. Нещо съвсем ново за седемдесетте години в България

Винаги сме обичали да пътешестваме на свободни начала, 

но подобни кратки екскурзии в страни като Гърция и Турция се нуждаеха от опит. В тези години ние имахме само желание и книжна информация. Така че, благодаря на 

случая.

Освен това, организираните екскурзии тогава включваха посещения на културни и 

природни обекти запознаване с градовете и околността. Нали затова бяме отишли. С левчетата, с които ни изпращаха в  чужбина и това ни стигаше. 

 С жадни очи се взирах в бреговете. Все не вярвах, че мечтата ми да пътувам по света се  материализира. Наистина ли съм тук на този кораб, на тази палуба, сред водите, които делят Европа от Азия

Акостирахме на истанбулското пристанище. Напуснахме кораба пълни с ентусиазъм, настанихме се в големия автобус и „завоеванията„ започнаха. Тайнството на Света София и Синята джамия, богатството на палата Топкапия, многолюдието, многоцветието и изобилието  на Капала чаршия. Бяхме смаяни и как не, това беше частица от другия свят. И как така тези хора бяха опазили толкова много от това, което историята им беше оставила, а ние - не, и как така тези хора живееха по-богато, а ние – не,  нали и ние работехме?

Обиколихме стария  и модерния Истамбул само за два дни и натрупахме  още една гора от впечатления.  Даже ни заведоха на бар Керван сарай. Беше нов, интересен свят за мене, а пък за мъжа ми… Предполагам и на екскурзоводите им се харесваше, затова ни заведоха там .

 Друго, което дълбоко ме впечатли при обиколката ни из Истамбул, беше приликата в архитектурата на къщите в старите кватали с тези в нашите подбалкански градове. С такова родолюбие и гордост се разхождах из Копривщица, Сопот и в Стария град на Пловдив Нещо в мене се счупи, нещо беше откраднато от мене. 

Подобна архитектура  имат много стари къщи и в Картахена, Колумбия, но те не бяха свързани с турското присъствие в България.

                        

                                                


 

Зашеметени от гледки ни прибираха внимателно в автобуса, да не би някой да изостане. Дните се изнизаха като няколко минути. Уви, нямам дигитални снимки от тази екскурзия.

Бяхме пътували из бившата Югославия и Румъния, но Гърция е съвсем друго, тя беше  забраненият плод за нас, страна от другия свят. При това, тя често беше обект на разговорите на двете ми баби, седнали на кафе в хола. „ за добрите стари времена противопоставени на обеднялата социалистическа действителност“. Тогава, аз първолачето, слушах с недоумение, защото учителката говореше обратното. Естествено че реагирах, но бабите ми се смееха и ме заплашваха да ме интернират на остров Родос – да бяха…

Да рееш поглед около  божествения Акропол, да съзерцаваш Кариатидите  и Олимпийския храм на Зевс - дъхът ми спираше.

Подобно преживяване имах по-късно, когато  пред мене 

се откри смайващата  широтата на водопада Игуасу, разположен на границата на Бразилия и

Аржентина. 


 

                                                                                      



 

Завладяващи гледки  на природното творение, съпоставено с плода на човешкия гений. Еднакво величави!  Водопадът Игуасу  не е така популярен както Ниагара, но според мене не отстъпва.

Заради такива  моменти минавахме през какви ли не затруднения в нашия живот. Наградата е била безцена и е за винаги в съзнанието ни.

 

                


 

 

     


 

                                                                                  

 

 Акрополът е хълмът на боговете, който се издига над Атина достатъчно, за да го видим  отвсякъде в цялата му красота. Замръзнахме пред  великолепния Партенон, най-впечатляващата антична сграда, построена в чест на богинята Атина Палада. Петдесет и шест масивни колони носят величествената арка на покрива. Когато гледам какво е останало от такива невероятни паметници, изпитвам възхищение и болка, защо светът е трябвало да се раздели с много от  тях и да опази някои съвсем безлични творби? .

Бяхме на хълма в ранна сутрин, когато няма туристи и когато страничните  слънчеви лъчи озаряваха  храма. Мистична гледка, мислиш си, че си сред самите богове.

Не е много уместно да публисувам тази снимка от Гугъле. Какво да се прави, за  обогатяване на информацията ще престъпя правилата. Снимката по-долу е на сграда -  абсолютна реплика  на Пантеон. Тя е построе 200 години след оригинала  в щата Тенси, за да се прослави град "Атина на юга", сегашният Нашви.





По същият начин, години по-късно, нашият екскурзовод ни заведе пред Тач Махал в 6 ч сутринта и ние го видяхме бледо розов като лебед, който плува сред леката  мъгла. Уви, снимките са само спомен за това, което си почувствал в момента.

  

 

 

                                  г


 


 

 

                                                            


                           


 

 

 

Специалистите препоръчват гладката на Партенона при пълнолуние, но ние бяхме препълнени от щастие и с това.

 От грандиозния храм на Олимпиеца Зевс е останало толкова малко и нищо от колосалната дървена статуя на Зевс, която е била покрита цялата  със слонова кост и злато. Достатъчно. И това ни изпълваше с чувство на задоволство и уважение към далечните  творци.

Българите живеят в сърцето на свещени земи. На където и да погледнеш из Балканския полуостров, ще срещнеш следи  от великолепни паметници на изкуството, в които  ние винаги сме били съпричастни. Колко от тях сме открили и възстановили?  Е доста, и после  някои са изнесени от страната…

Странно, че други народи се гордеят, а нашата нация къде е? На тези мисли ме наведе Дионисиевият театър и Олимпийският стадион. И двата  са люлки на големи събития в античната история, полагането  на основата на гръцката драма и Олимпийските игри.  

Веднага пред очите ми застава скромният мраморен открит театър на пловдивското тепе. Той  също функционира. Аз бях щастлива да гледам операта Аида там една вечер. Беше чудесно преживяване.

Разхождахме се по плоштада Синтагма, просторен, пълен със светлина, лукс  и живот. Това е сърцето на Атина, тук е и гробът на незнайния войн. На всеки кръгъл час чудато облечените гръцки часовои отдават почит на загиналите. Странно е това наше човечество, първо се убиваме с милиони и после си отдаваме почит..

И досега съжалявам, че посещението на Коринтския пролив се отложи. Помирих се, но все ми се   вярваше, че като живеех близко до Гърция, ще ми се отвори път. Вярвайте ми, “Second chance” няма много често в живота, каквото направите в момента, това е.

Сега, след много десетилетия, попаднах на корабна екскурзия из гръцките острови, Родос, Санторини и още два. Чудесна! И без това ми беше време да видя близките си в България. Колко му е да взема кораба от Атина… 

Уви, дойде новият вариант на вируса - Делта  и  пак чакане и надежди.. всякъкви.