Sunday, March 23, 2014

Когато вали във Ванкувър





 Да, трябва да  посетите Ванкувър, когато вали. Тогава слънцето не заслепява очите и сиво синята дифузна светлина, която се процежда през облаците  се отразява многократно от стъклените стени на многоетажните сгради. Имам чуството, че гледам всичко през син филтър. Светлинните лъчи сякаш са обвили цялото околно пространство.

                                        
                 
 
По улиците се редят стъклени кули, върху чиито стени се оглеждат всички съседни обекти. Трябва да гледаме наоколо, за да открием тайнството на огледалните образи. Великолепно.
 


 

Витрината на музея на влаковете е истински калейдоскоп. Все едно, че съм в зала с магически огледала. Върху образа на най-стария локомотив на Бритиш Кълъмбия, се наслагват тези на околните коли и къщи. Ако не сме в епохата на дигиталната фотография, може да се помисли, че съм използвала една лента многократно.


 
Мисля, че ако искаш да опознаеш един град, трябва да преспиш в него. Ходим често във Ванкувър, но понеже е близко до Сиатъл не преспиваме там. Още по-малко време му отделяхме, зимата на път към Уислър.
Направихме го най-после и  имахме късмета да се настаним на 30-тия етаж на един хотел, с гледка към залива.
 
 
Висините са нашата слабост.  Гледката от там е далече по-богата, но понякога крие рискове. Във Виктория, Бритиш Кълъмбя платихме за чудесния изглед с една безсънна нощ в съседство с най-мощния вентилатор на хотела. При това, той не работеше постоянно, така че в паузите чаках с напрежение, кога ще гръмне отново. Сега между нас и вентилаторите имаше няколко етажа. Човек се учи непрекъснато и колкото по-труден е урокът, по-дълго го помни.
Външните стени на всички помещения в хотела са стъклени и това създава усещането, че съм на хеликоптер. Естествено, най-
хубавите снимки към залива направих от там. Облачността се разведри малко и ме дари с неповторими моменти за снимане.
Възползваме се от затишието, взимаме за всеки случай чадърите и поеме към по-старата, ниско етажна част на даунтаун. Оскъдното осветление на късния следобед се смесва с рекламните светлини. Приятно е вървиш по тези улици.
Дали защото Канада е в Британската Общност, или защото канадците се стремят да запазят английския дух на държавата си, за да са различни от САЩ, но в по-старите райони на града преобладава англииският дух. Може би само аз мисля така, но  нали хората винаги виждат нещата както им харесват, а аз не съм изключение.
 

 
Следва
  
 







 

 
 

 


 









 
 

 
 
 



 

 
 

 
 
 
 

 




 



















 



No comments:

Post a Comment