Sunday, February 5, 2017

Малка нощна разходка из Квебек


 


                                                                                   


 

                                                               




 Аз нямам особен опит в нощните снимки. Филтри, стативи и тем подобни удобства са далече от мене, те са за професионали и хората, които са отдадени на това удоволствие. За мене е важно да хвана момента, светлината и какво иска да ми каже този обект. Приятно ми е да преживявам и споделям отново видяното.
        Този път обстановката ми предложи неизползвани от  мене възможности, нощни снимки. Защо да не ви разнообразя с „неперфектни” образи?




          В град като Квебек нощите са толкова интересни,че въпреки неприветливата вечер, не ни се прибира в хотела. О, колко много неща пленяват очите ми,  дано не завали, така искам да ги запечатам в съзнанието си и в апарата.        

        Вярвам, че ще ви бъде интересно преди да сте видяли как изглежда всичко денем, да се разходите из нощен Квебек.
        Обикаляме из центъра на стария град и стигаме Терас Дюферен, която се издига високо над нивото на реката.


 Зад нас остава Шато Фронтенак - гордостта на Квебек. Как няма да са горди, те са жители на един от най-старите градове на Америка, който е най-дълго просъществувалата столица. Тук е една от най-дълго преживялите крепости на целия източен бряг на Америка и при това напълно опазена. В дълбочина се редят призрачните форми на големи стари къщи и катедрали. Някои от тях са обвити в дифузно жълто, розово и зелено осветление, за разлика от най-често използваните червено и синьо.
             Наоколо е тъмно, плъзгаво и неравно, но аз съм твърде заета - гледам нагоре, за да преценя какво да снимам. Е, нещо от многобройната продукция ще се покаже.


                                                                
            След като се сдобих с достатъчно нощни образи поехме по една търговска улица с множество  малки  магазини  за сувенири, неизбежните кафенета и ресторанти.
            Едно ново явление за мене са уличните музиканти, които свирят на арфа, колко романтично! И тук хората са приготвили интересни  моменти за снимане. Отново цветно стъкло, този път осветителни тела.  Чудесни са, как ли биха изглеждали в една лятна градина, препълнена с екзотична растителност, във Флорида например? 


                                                                          

          Приближаваме нашия хотел, около който се издигат няколко катедрали. Ще снимам само по-осветената.
    
          Знаете ли, че крепостни стени и врати могат да се подаряват? Кралица Виктория ощастливила Квебек с построката на една от тях - Кент Лейт. Основният камък бил положен от дъщеря ѝ Луиз Малшони де Лорне през 1879 г.  Колко съжалявам, че беше тъмно и от далече не видях коя врата снимам. 


 



Надявам се да преживеете без това име. Като компенсация ще ви предложа нещо по-съвременно - един ярко осветен туристически кораб, който е докарал още много пътешественици в Квебек. И те като нас са дошли в последния час на великолепната есен в Квебек.
          Никога не е късно за приятни преживявания.
       

No comments:

Post a Comment