Thursday, May 11, 2017

Величието на фараоните







Най-после видяхме Египет.  Това сън ли е? Да спреш пред хотела, да обърнеш глава назад и пред смаяния ти поглед да се изправи пирамида? Да спиш в сянката на величавото минало на Египет?
Имало е защо да чакам десетки години.
 Каква амбиция, да оставиш на поколенията послание за хилядолетия. В съзнанието ми отекват три думи – сила, красота и вечност.
Каква епоха, какви нрави? Да ангажираш цял един народ в издигането на колоси, пирамиди и храмове, които славят тебе и твоите богове?
Седем дни неспирно, всеотдайно обикаляне не ни стигна да обхванем величественото послание  на фараоните. Египет е друга планета, незабравим свят. Египет е „спомен от бъдещето”.
Още не мога да сложа в ред мислите си, трябва да видя всичко в светлината на нашето време и знаете ли какво се случи още с моето връщане? Една нова версия на фараон се появи в нашата страна.



 

 







Дали Президент Тръмп не се мисли за фараон? Той не знае граници. Дали не се кани да издига приживе пирамиди и храмове в своя чест? Не го подсещайте, ще се втурне в пустините на Ню Мексико и Аризона и Господ знае какво ще направи. Те пирамидите, колосите и огромните храмове искат пари. Много повече от стената между Мексико и САЩ. Ще стигнем ли и до това? А като ги няма фараоните, кой ще плаща?

1 comment:

  1. Чудесен разказ, кратко и емоционално!

    ReplyDelete