Monday, December 26, 2011

Из резервата Тортугейро,

                                 Първа част
Националният парк Тортугейро в Коста Рика  е защитена зона.  Той може да се посещава от туристи, до определени селища, или да  се обикаля с професионални водачи.  Тук всичко се назовава Тортугейро каналите, някои реки,  изследователската станция и местността, където отсядаме. 
 Растителността е най-хубавото нещо тук , такова богато разнообразие на зелени тонове може да се намери само в тропическа страна.  Водата, в която се оглеждат дърветата  мени цвета и блясъка си  всеки момент.  Снимаш, снимаш и все ти е малко, иска ти се всичко да занесеш в къщи.
 Сменяме автобуса  с  моторна лодка, голяма точно колкото да побере 44  пасажери.  Нахлузваме  спасителни жилетки в хубав оранжев цвят  и за час и половина  стигаме до  резиденцията Лагуна Лодж, кдето отседаме.  Селището  от 100 постройки е разположено  на брега на Караибско море на няколко стотин километрова ивица земя, която разделя морето от системата реки и лагуни.
 От времето на палатките и караваните не съм спала така сладко.  Цяла  нощ свежите повеи на морския въздух гали лицата ни.  От едната страна на бунгалото идва шумът на  морските вълни, а от другата  - песните на горските птички и цикади.  Заспивам усмихната. 




Оформлението  на бунгалата ми напомни  за  богатите  профсъюзни  почивни станции в България. Съществената разлика е, че макар и в джунглата тези имат  всички удобства.
  Тихо и спокойно, няма радио, няма телевизия, не се виждат жици и електрически стълбове,  само къщичките,  птиците,  животните и ние.  Не е ли омайващо?   Дискретните  лампи едва ни помагат да стигнем до ресторанта, бара и салона за срещи и конференции.   

No comments:

Post a Comment