Thursday, January 26, 2012

Бирла, храмът на свежите цветове

От къде да започна, от най-изящния, от най-шарения, от най-богатия на статуи и барелефи, или от най-стария? Не знам, трябва да направя като децата да затворя очи и каквото дойде.
Бирла темпъл или Лахми Нараин темпъл е по-шарен и от руския Свети Василий в Москва. Построен е през 20-ти век от Раджа Балдев Дас Бирла, който е финансирал изграждането на този и още няколко храма из страната. Той е дарил също много средства за образованието. Щедрите хора са навсякъде по света, но този раджа e имал много пари и не ги е жалил. Храмът е завършен през 1989 г. В официалното откриване е участвал и бащата на нацията, Махатма Ганди. Постройката е в леко модернизиран Нагара стил.
Не видяхме нито една празна стена, отвън и отвътре, всичко е покрито с митични барелефи, скулптори и орнаменти. 101 каменоделци и други строители са успяли да я завършат за 6 г. Трите високи купола, около 50м единият и около 30 м. другите два, приканват богомолците от далече. Вечер целият храм е богато осветен. Как няма да блести, като всичко е в ярко червено, ярко жълто и бяло.
От трите страни на централния корпус се ширят мраморни тераси с парапети. Нашият водач съобразително ни показа първо гледката от терасите. Остави ни да се насладим отблизо на всички извивки, чупки и орнаменти, около прозорците и по външните стени, създадени от воображението на строителите. Ярките тонове контрстират така силно на блестящо полираната мраморна настилка, че и със слънчеви очила се чуствам заслепена.
Всички сме с терлици и много внимателно пристъпваме към едно малко отворено помещение, където даряваме малка сума и ставаме посветени в някакво тайнство. От там излизаме с по една червена точка на челото.
Сега вече влизаме в храма и погледът ни спира на главния олтар. Той е посветен на бог Нарайан и богинята Лакшими. Има още 3-4 олтара, за бог Шива, за бог Ганеша и Хануман и за бог Буда. Статуите са облечени в блестящи червени дрехи, извезани със златни бродерии. Около тях, или на тях има венци от червени или оранжеви цветя. Отзад висят тънки цветни гирлянди или дълги ленти от прозрачни блестящи платове. Всички тези допълнения са от всеотдайните богомолци, които са поискали от избрания бог закрила или благодеяние. Снимките са забранени, за съжаление. Остава ми да описвам смелите цветосъчетания, които може да сътвори само индийския вкус и култура. Преобладаващи са наситените тонове на червено, жълто, зелено оранжево и розово.
  Храмът е толкова обширен, минаваме през толкова много врати, пресичаме толкова много помещения с много ниши и статуи, че вече загубвам представа какво съм видяла. Навсякъде е изключително чисто, светло и тихо. Има доста хора, но почти не се чуват гласове. Хиндуизмът кара хората да уважават околните и туристите следват примера им.
Освен централната сграда има още няколко, за стопански цели, за общежитие и трапезария. За много празници богомолците се стичат от далече и престояват по-дълго. За тях са организирани скромни удобства на достъпни цени.
Бирла темпъл върши голяма благотворителна дейност, затова тук има сиропиталище и училище. Хиндуизмът е човеколюбива и миролюбива религия. Ще е добре за хората на нашата земя, ако последователите му са повече.
  Над централния вход на Бирла темпъл има балкон за официалните лица при тържества и над него са трите символа на хиндуизма. С приближение централният може да се опише като цифрата 30, с турската емблема (луна със звезда в средата) над цифрата, но разположена хоризонтално. Фигурите са червени на бял фон. Нарича се ОМ и символизира всемогъществото, вечното присъствие, всезнанието, величието и вечността на бога създател Шрии. Той е бил символ на богатство, успех, комфорт, доброта и спокойствие. От двете страни симетрично са поставени червени свастики на бял фон, които са пречупени кръстове както фашистките, но обърнати в обратна посока. Това е най-старият и свещен Арийски ( Хинду) символ, който датира от около 8000г.
  Хиндуизмът не е създаден от един човек, всеки  който практикува Дхарма може да се назове Хинду. Това е индийска религиозна и културна система, наричана също Санатана Дхарма - вечна религия, също Ваидика Дхарма, религия на Ведас. Хиндуизмът включва широк кръг от философски виждания. Тяхната философия е отворена за всички добронамерени вярвания от целия свят. Това научих от посещението си в Бирда храм.
За разлика от нас с мъжа ми хората, като пропътуват толкова хиляди километра се задържат за дълго в Индия. Тук те практикауват Хинду и се отдават на медитация. Връщат се други личности, добри, спокойни, изпълнени с братски чуства към хората. Не знам за колко дълго могат да издържат в нашия труден свят.
Изглежда, че нашето израстване в социалистическото безверно общество, прибавено към науките, на които отдадохме нашите интереси с мъжа ми, завинаги ни лишиха от удоволствието да повярваме във всевишни сили. Много по-удобно би било да оставиш друг да решава и отговаря за нещата, които са важни за тебе. Не казвам, че съм горда с това, напротив, аз се чуствам самотна. Особено на големите религиозни празници, на които сме пръсъствали с приятели в Италия, Африка и САЩ. Без да говоря, сякаш очите ми казват “Оставете ме, аз съм заблудена безверница, не мога да пея с вас, не мога да участвам във вашите ритуали. Искам да ви вярвам, но не мога да направя разлика, между това, което обещавате вие и политическите партии ”. Вие го обещавате за задгробния живот, те - за утре, което никога не идва.
Ерест, как можах да си призная публично какво мисля, добре, че не сме в средните векове. Явно, че не съм на правя път, ако всички мислеха като мене и не вярваха в идеите на религията, сега и преди, щеше ли да има такива великолепни храмове, щеше ли да има толкова вълшебна музика, която да възнася вярващите в храмовете. Ето достигнах до моя отговор отново, не думите, музиката и изобразителното изкуство са мене религията, за това й благодаря от сърце и сигурно затова съм посетила много повече храмове, отколкото много вярващи около мене.
Не разполагам с вътрешни снимки, защото снимките в храма са забранени. Имам само няколко пощенски картички,купени от Бирла темпъл. Много искам да ви покажа поне един от божествените образи. За да не бъда упрекната в незаконни действия ще публикувам Е-меил адреса на производителите им и ще поместя само 2 снимки. Дано това не е престпване на закона:www.mpu.co.in
Току що прочетох една мисъл на В. Чърчил която казва, че да повтаряш някого е плагиатство, но да повтаряш много хора е проучване. Може да приемете образите на снимките на божествата като част от моето проучване на индийските храмове.

No comments:

Post a Comment